top of page

Piratmæglerne i Spanien.

I Danmark er det kun danske statsautoriserede ejendomsmæglere og boligadvokater, som må formidle bolig til danske købere. 

Uanset om boligen ligger i Danmark eller i udlandet, skal man være statsautoriserede.

I Spanien findes der ingen lov om hvem der må formidle bolig.

Desværre er der mange såkaldt piratmægler, der kalder sig dansk ejendomsmægler i udlandet. Selv om ejendomsmægleren ikke er bosiddende i Danmark, må man ikke bruge titlen dansk ejendomsmægler da dette er ulovligt, fordi betegnelsen ”ejendomsmægler” er en beskyttet titel, så det er i strid med loven, at benævne sig med en titel, der kan være forvekslelig hermed.

Dansk ejendomsmægler
Som hovedregel finder loven anvendelse uanset boligens beliggenhed. Såfremt en bolig udbydes eller formidles til danske forbrugere, skal de danske love overholdes.

Desværre tror mange danskere, at når de handler bolig med en ejendomsmægler, som kalder sig dansk ejendomsmægler, så er man sikke på at personen er statsautoriseret.

 

Der har været tilfælde, hvor danskere har fået store problemer med deres bolig handel, fordi de har købt deres bolig i Spanien hos en af de danske pirat-mæglere, som de mente måtte være godkendt. 

 

Når man handler bolig hos disse pirat-mægler, har man køber eller sælger ingen sikkerhed for noget som helst, de har fornødne indsigt i den spanske lovgivning, så rådgivning omkring de juridiske og økonomiske konsekvenser af bolighandlen, kan være i strid med lovgivningen.

 

Pirat-mæglerne har også sjældent en forsikring, der kan dække hvis der skulle opstå problemer med bolighandlen.

 

Så sørg for at ejendomsmægler autoriseret når du køber, eller sælger bolig i Spanien.

Man må kun betegne sig som dansk ejendomsmægler, hvis man opfylder kravene hertil og er registreret hos Erhvervsstyrelsen. Dette kan man tjekke via Erhvervs- og selskabsstyrelsen, som har et register over de dansk statsautoriseret ejendomsmæglere. Blot du har navnet på den ”ejendomsmægler” du snakker med, så kan du hurtigt tjekke om han er uddannet mægler efter den danske lovgivning.

Da Spanien kom med i EU i 1986 var ejendomsmæglerbranchen hårdt reguleret. 

De der dengang måtte sælge ejendomme skulle være medlem af API, hvilket svarer til den danske statsautoriseret ejendomsmægler. 

For at blive medlem skulle man have en spansk universitets uddannelse, samt have tegnet alle de lovpligtige forsikringer.

 

Da EU åbnede grænserne blev det muligt for alle udlændinge at sælge boliger i Spanien, ved blot at oprette et S.L ( dansk anpartsselskab). 

Denne form for virksomhed er billigt at oprette, og de fleste har hverken forsikringer eller uddannelsen til at sælge boliger. 

Skulle det gå galt for virksomheden, så lukkes den blot ned for at starte nyt dagen efter.

 

Da Spanien kom med i EU 
Det er svært at se forskellen på de autoriseret mæglere og de ikke autoriseret, men blot ved at spørge efter deres registreringsbevis, kan man selv kontrollere enten ven den danske eller spanske stat om de er autoriseret.

Ejendomsmægleren kan også være medlem af FIABCI, som er en international privat forening af ejendomsmægler. Hvem som helst kunne tilmelde sig her, men da foreningen ikke vil have medlemmer med dårligt renomme, er en vis kontrol over ejendomsmæglerens aktiviteter

For blot lige at vise hvor udbredt piratmæglerne er, kan det nævnes at der i den sydlige del af Costa Blanca, arbejder der et sted mellem 300 og 400 ejendomsmæglere, og der er kun omkring 18 af disse er medlem af API, og derved opfylder de krav, man egentlig stiller i Spanien til en seriøs ejendomsmægler med forsikringerne i orden.

Der i blandt er desværre også danskere, som har startet et ejendomsmæglerfirma, derfor man ikke kan være 100 % sikker på, at selvom man snakker med en dansk ejendomsmægler, at denne er autoriseret. 

 

Piratmæglerne er flest
Mit korte råd vil klart være:
Kontrollere ejendomsmægleren inden man begynder et samarbejde. 
Enten skal de være medlem af API/ FIABCI i Spanien, eller også skal de være registreret ejendomsmægler i Danmark.
bottom of page